Siri Nuro

Siri Feminine
Intimate

Siri Cosmos

Siri Healthy Love

Siri Chef Ben

Siri Penjagaan
Kesihatan

Siri Beauty World

Siri Pure Aroma

Resipi

 
 

GOLD PACK II

Suasana Memasak Yang Lebih Segar Proses Memasak Yang Lebih Ringkas

Gold Pack Seiketsu II, mengandungi sebuah dapur induksi fesyen France, periuk Austenitic Steel buatan Italy 16cm dan 24cm serta sebuah wok Austenitic Steel buatan Italy 36cm.

Dapur induksi fesyen France menggunakan ceramik lutsinar yang tiada celah dan berbutang sentuhan, dengan ini perihal masak menjadi lebih selamat, bersih dan mudah. Ia adalah multi-fungsi, fungsi kerja dengan tangannya termasuk "fast cook, chafing dish, frying dan barbecue" manakala fungsi otomatiknya termasuk "boiling water, steam, milk, soup, stew, keep warm dan pressure cooker". Selain daripada ini, ia juga berfungsi "preset","lock" dan sebagainya.

Periuk dan wok buatan "Austenitic Steel" yang paling keras, paling tahan dan paling bersih dari Italy mempunyai teknologi "Turbo induction" serta rekaan corak garis yang khas di mana ia perolehi "pattern right" di seluruh dunia. Apabila ia digunakan di atas dapur induksi fesyen France, ia menjadi panas dengan lebih pantas dan menjimat masa masak sebanyak satu kali ganda jika berbanding dengan dapur elektrik atau dapur yang lain. Reka bentuk periuk dan wok yang lawa sesuai untuk pelbagai cara masak seperti rebus, tumis, goreng, stim dan sebagainya.

Pengakuan & Laporan Ujian

 

S & J

 

S: Apakah Turbo Induction?

J: Turbo Induction merupakan teknologi pe­riuk penggunaan dapur induksi terkini, ia direka-cipta oleh Syarikat INOXIA Itali iaitu pengeluar periuk keluli yang paling masyur di seluruh dunia. Teknologi ini telah memperolehi "patent rights" di serata dunia. Ia menambah garisan lengkung yang tertentu di bahagian tambahan bawah periuk penggunaan dapur induksi untuk mencepatkan kesan penyebaran suhunya. Dengan ini, ia dapat memendekkan masa masakan sejurusnya mencapai matlamat jimat masa dan tenaga. Kajian telah membuktikan, ia boleh menjimatkan masa masakan sebanyak 1 kali ganda berbanding dengan periuk biasa.

 

S: Adakah dapur induksi G-pack II menggunakan kuasa elektrik yang besar?

J: Tidak. Kuasa elektrik yang diperlukan adalah berlainan mengikut fungsi-fungsi mana yang digunakan. Kebanyakan fungsi masakan meng­gunakan kuasa elektrik yang sederhana sahaja. Menjelang pemanasan periuk mungkin memerlukan kuasa elektrik yang lebih besar, ia boleh dikurangkan selepas panasnya menyebar dengan cepat. Tambahan dengan masa masakan yang lebih pendek, sebenarnya, cara masakan dengan menggunakan dapur induksi adalah lebih menjimatkan tenaga, oleh itu menjimatkan perbelanjaan.

 

S: Adakah dapur induksi menghasilkan radioaktif? Adakah ia mengancam kesihatan badan manusia?

J: Setiap alat elektrik menghasilkan radioaktif, termasuk kipas elektrik, peti sejuk, komputer, TV, telefon dan lain-lain alat elektrik penggunaan rumah. Sama seperti alat elektrik rumah yang lain, radioaktif yang dihasilkan oleh dapur induksi adalah di bawah tahap keselamatan. Malah, kadar penglepasannya lebih rendah daripada peti sejuk, komputer, TV dan sebagainya. Oleh itu, ia tidak mengan­cam kesihatan manusia. Masyarakat kini tidak dapat terkecuali daripada penggunaan alat elektrik, contohnya, telefon bimbit melepaskan radioaktif yang lebih tinggi berbanding dengan dapur induksi atau alat-alat elektrik yang lain, tetapi tiap-tiap orang memiliki telefon bimbit termasuk budak kecil.

 

S: Apakah perbezaan dapur induksi dengan dapur elektronik?

J: Mesin utama dapur elektronik akan memanas, kemudian kepanasannya akan memanaskan periuk. Manakala mesin utama dapur induksi tidak akan memanas. Gulungan dawai di da­lam mesin utama menghasilkan gelombang magnetik yang menggetarkan molekul-molekul besi di dalam bahagian bawah periuk. Kadar getaran molekul adalah lebih kurang 3600 kali sesaat. Apabila molekul-molekul besi bergeser dengan amat pantas, ia menghasilkan tenaga haba. Oleh kerana mesin utama tidak me­manas menjelang proses masakan, suasana sekeliling menjadi lebih berangin dan se­lesa. Selain daripada ini, permukaan seramik dapur induksi France adalah rata dan tanpa bercelah. Ia maju, lawa dan pada masa yang sama boleh mencegah peresapan kuah dan sup ke dalam mesin utama. Dengan ini, pros­es masakan adalah lebih selamat.